Ziemniaki z jogurtem
Pyszne, bardzo pyszne połączenie - smażone, chrupiące ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę, i jogurt naturalny. Przepis najprostszy na świecie, każdy doprawi jak lubi, ja doprawiłam tak:
Składniki (2 osoby):
4 -6 średniej wielkości ziemniaków
do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina curry, słodka mielona papryka
dużo posiekanego koperku i natki pietruszki
2-3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki dokładnie osuszam, a potem kroję w kostkę wielkości ok. 1 -1,5 cm.
Rozgrzewam na patelni olej z masłem, wrzucam ziemniaki, lekko je solę i mieszając smażę na dość mocnym ogniu ok. 5 minut.
Następnie zmniejszam trochę ogień, doprawiam ziemniaki pieprzem, papryką i curry; smażę dalej aż będą miękkie w środku.
Pod koniec można znowu zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły.
Przed podaniem dodaję dużo posiekanych ziół i wszystko mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz