Szukaj na blogu

Brzoskwiniowy sernik gotowany

Pyszny, delikatny, deserowy sernik gotowany, z herbatnikami i polewą z białej czekolady.




Składniki:

1 kg sera z wiaderka

180 g masła

150 g cukru

100 g syropu z brzoskwiń (z puszki z brzoskwiniami)

350 g brzoskwiń z puszki

7 jajek

120 g skrobi kukurydzianej

skórka starta z 1 cytryny

Polewa:

100 g białej czekolady

80 g śmietanki 30 lub 36%

ewentualnie 1 łyżka pełnotłustego mleka w proszku

Dodatkowo:

3-4 brzoskwinie z puszki 

waniliowe herbatniki typu petitki

suszone morele do ozdoby

Przygotowanie:

Masa serowa:

W dużym garnku rzpuszczam masło z cukrem.

Nie zdejmując garnka z kuchenki (średnia moc) dodaję po łyżce ser, i ciągle mieszam.

Masa powinna być gładka.

W misce blenduję pokrojone drobno brzoskwinie, syrop, jajka i skrobię kukurydzianą.

Wszystko wlewam do gorącej masy serowej i energicznie mieszając gotuję 7-10 minut, do wyraźnego zgęstnienia masy.

Pozostałe brzoskwinie kroję w drobną kostkę i dodaję razem ze skórką z cytryny do masy serowej, dokładnie mieszam.

Złożenie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je z w razie potrzeby.

Na herbatniki wykładam 1/3 gorącej masy serowej, wyrównuję.

Wykładam kolejną warstwę herbatników i drugą cześć masy serowej.

Ponownie układam herbatniki, na nie resztę mnasy serowej.

Powierzchnię przykrywam herbatnikami.

Ciasto odstawiam na godzinę do przestudzenia.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, do uzyskania gładkiej polewy. 

Po rozpuszczeniu można dodać łyżkę mleka w proszku, dzięki temu polewa będzie bardziej kryjąca.

Rozprowadzam ją na powierzchni ciasta.

Całość posypuję cienko pokrojonymi suszonymi morelami.

Sernik przed krojeniem powinien spędzić co najmniej  5-6 godzin w lodóce.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger