Brzoskwiniowy sernik gotowany
Pyszny, delikatny, deserowy sernik gotowany, z herbatnikami i polewą z białej czekolady.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
180 g masła
150 g cukru
100 g syropu z brzoskwiń (z puszki z brzoskwiniami)
350 g brzoskwiń z puszki
7 jajek
120 g skrobi kukurydzianej
skórka starta z 1 cytryny
Polewa:
100 g białej czekolady
80 g śmietanki 30 lub 36%
ewentualnie 1 łyżka pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
3-4 brzoskwinie z puszki
waniliowe herbatniki typu petitki
suszone morele do ozdoby
Przygotowanie:
Masa serowa:
W dużym garnku rzpuszczam masło z cukrem.
Nie zdejmując garnka z kuchenki (średnia moc) dodaję po łyżce ser, i ciągle mieszam.
Masa powinna być gładka.
W misce blenduję pokrojone drobno brzoskwinie, syrop, jajka i skrobię kukurydzianą.
Wszystko wlewam do gorącej masy serowej i energicznie mieszając gotuję 7-10 minut, do wyraźnego zgęstnienia masy.
Pozostałe brzoskwinie kroję w drobną kostkę i dodaję razem ze skórką z cytryny do masy serowej, dokładnie mieszam.
Złożenie:
Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je z w razie potrzeby.
Na herbatniki wykładam 1/3 gorącej masy serowej, wyrównuję.
Wykładam kolejną warstwę herbatników i drugą cześć masy serowej.
Ponownie układam herbatniki, na nie resztę mnasy serowej.
Powierzchnię przykrywam herbatnikami.
Ciasto odstawiam na godzinę do przestudzenia.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, do uzyskania gładkiej polewy.
Po rozpuszczeniu można dodać łyżkę mleka w proszku, dzięki temu polewa będzie bardziej kryjąca.
Rozprowadzam ją na powierzchni ciasta.
Całość posypuję cienko pokrojonymi suszonymi morelami.
Sernik przed krojeniem powinien spędzić co najmniej 5-6 godzin w lodóce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz