Kieszonki z karkówki z pieczarkami
Wspaniały domowy obiad! Marzył mi się taki od kilku dni, ale jakoś czasu mi brakowało i gotowałam ot, żeby coś tam zjeść. Dziś czasu mam trochę więcej, i bardzo jestem zadowolona, bo obiadek wyszedł pierwsza klasa. Bardzo dobre mięso, soczysta karkówka faszerowana pieczarkami i serem, w sosie z nutą musztardy, podana z buraczkami i gotowanymi ziemniakami - wszystko smakowało super.
Składniki:
3 duże plastry karkówki wieprzowej, o grubości ok. 1 cm
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
6-8 średnich pieczarek (plus sól, pieprz, słodka mielona papryka)
musztarda sarepska
posiekana natka pietruszki
ser topiony w plastrach
2-3 łyżki oleju
woda do podlewania
trochę mąki do zagęszczenia sosu
do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso rozbijam na duże plastry, każdy oprószam z obu stron solą i pieprzem (ja solą ziołową), a potem z jednej strony smaruję musztardą.
Pieczarki kroję w cienkie plasterki i przesmażam z solą i pieprzem i odrobiną słodkiej mielonej papryki na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zarumienią i odparuje z nich woda.
Na brzegu każdego plastra mięsa układam ser, pieczarki i trochę pokrojonej cebuli, posypuję je natką pietruszki, a następnie składam w kopertę, spinając brzegi.
Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.
Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i przesmażam razem, żeby się zeszkliły.
Wszystko oprószam słodką mieloną papryką.
Dodaję szklankę gorącej wody, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 40 minut, mięso powinno ładnie zmięknąć.
Jeśli woda wyparuje, dolewam jeszcze trochę - sosu powinno być sporo.
Dodaję musztardę - 1-2 łyżki, wg uznania, dokładnie mieszam.
Żeby zagęścić sos odlewam kilka łyżek z patelni, lekko studzę i mieszam z łyżką mąki, a potem zawiesinę z powrotem wlewam na patelnię.
Mieszam żeby sos zgęstniał.
Doprawiam go ostatecznie do smaku.
Przed podaniem wyjmuję metalowe spinki z mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz