Szukaj na blogu

Kieszonki z karkówki z pieczarkami

Wspaniały domowy obiad! Marzył mi się taki od kilku dni, ale jakoś czasu mi brakowało i gotowałam ot, żeby coś tam zjeść. Dziś czasu mam trochę więcej, i bardzo jestem zadowolona, bo obiadek wyszedł pierwsza klasa. Bardzo dobre mięso, soczysta karkówka faszerowana pieczarkami i serem, w sosie z nutą musztardy, podana z buraczkami i gotowanymi ziemniakami - wszystko smakowało super.




Składniki:

3 duże plastry karkówki wieprzowej, o grubości ok. 1 cm

2 średniej wielkości cebule

2-3 ząbki czosnku

6-8 średnich pieczarek (plus sól, pieprz, słodka mielona papryka)

musztarda sarepska

posiekana natka pietruszki

ser topiony w plastrach

2-3 łyżki oleju

woda do podlewania

trochę mąki do zagęszczenia sosu

do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

Mięso rozbijam na duże plastry, każdy oprószam z obu stron solą i pieprzem (ja solą ziołową), a potem z jednej strony smaruję musztardą.

Pieczarki kroję w cienkie plasterki i przesmażam z solą i pieprzem i odrobiną słodkiej mielonej papryki na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zarumienią i odparuje z nich woda.

Na brzegu każdego plastra mięsa układam ser, pieczarki i trochę pokrojonej cebuli, posypuję je natką pietruszki, a następnie składam w kopertę, spinając brzegi.

Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.

Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i przesmażam razem, żeby się zeszkliły.

Wszystko oprószam słodką mieloną papryką.

Dodaję szklankę gorącej wody, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 40 minut, mięso powinno ładnie zmięknąć.

Jeśli woda wyparuje, dolewam jeszcze trochę - sosu powinno być sporo.

Dodaję musztardę - 1-2 łyżki, wg uznania, dokładnie mieszam.

Żeby zagęścić sos odlewam kilka łyżek z patelni, lekko studzę i mieszam z łyżką mąki, a potem zawiesinę z powrotem wlewam na patelnię.

Mieszam żeby sos zgęstniał.

Doprawiam go ostatecznie do smaku.

Przed podaniem wyjmuję metalowe spinki z mięsa.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger