Kurczak miodowy z czosnkiem
Czasami stawiam na najprostsze obiady, i wtedy taki kotlet z kurczaka sprawdza się idealnie. Trzeba mu tylko dać czas na zamarynowanie, czyli warto go przyprawić wieczorem i zostawić do rana w lodówce. A smażenie zajmuje już dosłownie chwilę. Polecam, jest pyszny.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
po 1 łyżeczce musztardy miodowej na filet
po 1 ząbku czosnku na filet
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety rozbijam dość cienko, doprawiam z obu stron solą i pieprzem, a potem - również z obu stron- smaruję mieszanką musztardy miodowej i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowane mięso zostawiam na noc w lodówce.
Przed smażeniem lekko panieruję w mące, strzepuję jej nadmiar, i smażę na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz