Szukaj na blogu

Kurczak miodowy z czosnkiem

Czasami stawiam na najprostsze obiady, i wtedy taki kotlet z kurczaka sprawdza się idealnie. Trzeba mu tylko dać czas na zamarynowanie, czyli warto go przyprawić wieczorem i zostawić do rana w lodówce. A smażenie zajmuje już dosłownie chwilę. Polecam, jest pyszny.


Składniki:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

po 1 łyżeczce musztardy miodowej na filet

po 1 ząbku czosnku na filet

sól i pieprz do smaku

mąka do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety rozbijam dość cienko, doprawiam z obu stron solą i pieprzem, a potem - również z obu stron- smaruję mieszanką musztardy miodowej i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowane mięso zostawiam na noc w lodówce.

Przed smażeniem lekko panieruję w mące, strzepuję jej nadmiar, i smażę na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger