Zupa z cieciorką na wędzonce
Od kilku dni jest dość zimno, co u mnie zawsze oznacza mocny nacisk na rozgrzewające, gęste zupy. Zawsze do nich używam różnych składników, przez co powstają nowe, i coraz inne wersje. Bardzo lubię gotować zupy, zwłaszcza o tej porze roku. Dzisiejsza, bardzo smaczna, ma w sobie trochę wędzonki, leśnych grzybów, sporo warzyw, i ryż, i ciecierzycę. Jest bardzo aromatyczna i ma wspaniały, głęboki smak.
Składniki:
ok. 1,5 l wody
1 wędzone żeberko lub kość
garść ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 niewielka cebula
1 płaska łyżka mąki pszennej
4-5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
5-6 kapeluszy prawdziwków
ok. 120 g cieciorki z puszki (po odsączeniu)
duża garść ryżu
2 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku umieszczam wędzone żeberko, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, drobno pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki.
Wszystko zalewam wodą i zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju, pod koniec posypuję ją mąką i chwilę smażę mieszając, a potem wszystko przekładam do garnka z zupą.
Dodaję majeranek, odsączoną ciecierzycę i posiekany czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Gdy warzywa są miękkie, dodaję ryż i na małym ogniu gotuję, aż się trochę rozklei.
Wyjmuję grzyby i drobno siekam, i z powrotem dodaję do zupy.
Obieram też kości z mięsa, i również dodaję to mięso do zupy.
Doprawiam ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz