Szukaj na blogu

Zupa z cieciorką na wędzonce

Od kilku dni jest dość zimno, co u mnie zawsze oznacza mocny nacisk na rozgrzewające, gęste zupy. Zawsze do nich używam różnych składników, przez co powstają nowe, i coraz inne wersje. Bardzo lubię gotować zupy, zwłaszcza o tej porze roku. Dzisiejsza, bardzo smaczna, ma w sobie trochę wędzonki, leśnych grzybów, sporo warzyw, i ryż, i ciecierzycę. Jest bardzo aromatyczna i ma wspaniały, głęboki smak.


Składniki:

ok. 1,5 l wody

1 wędzone żeberko lub kość

garść ziela angielskiego

kilka liści laurowych

1 niewielka cebula

1 płaska łyżka mąki pszennej

4-5 ziemniaków

2 ząbki czosnku

1 pietruszka

1 marchewka

kawałek selera

5-6 kapeluszy prawdziwków

ok. 120 g cieciorki z puszki (po odsączeniu)

duża garść ryżu

2 łyżki oleju

1 łyżka majeranku 

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku umieszczam wędzone żeberko, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, drobno pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki.

Wszystko zalewam wodą i zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem.

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju, pod koniec posypuję ją mąką i chwilę smażę mieszając, a potem wszystko przekładam do garnka z zupą.

Dodaję majeranek, odsączoną ciecierzycę i posiekany czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem.

Gdy warzywa są miękkie, dodaję ryż i na małym ogniu gotuję, aż się trochę rozklei.

Wyjmuję grzyby i drobno siekam, i z powrotem dodaję do zupy.

Obieram też kości z mięsa, i również dodaję to mięso do zupy.

Doprawiam ostatecznie do smaku.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger