Muffinki pomarańczowe z czekoladą
Składniki (na 12 dużych muffinek):
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 średniej wielkości, słodka pomarańcza (zarówno środek, jak i skórka)
- 4 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej w groszkach) plus 30 g dodatkowo do posypania z góry
Przygotowanie:
Ścieram na drobnej tarce skórkę z pomarańczy, po czym pomarańczę obieram i dzielę na cząstki. Te przekładam do naczynia do blendowania, dodaję jajka, blenduję na gładką masę.
Masło ucieram z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste, po czym dodaję masę z pomarańczy i jajek, oraz jogurt. Miksuję – masa może się zważyć, ale nie należy się tym przejmować.
Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia i wcześniej startą skórkę pomarańczową, miksuję do połączenia.
Wsypuję 200 g. czekolady (może być drobno posiekana) i mieszam łopatką.
Wykładam do papilotek po 2 łyżki ciasta, górę każdej babeczki posypuję dodatkowo czekoladą.
Piekę w 180 stopniach C ok. 35 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się upiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz