Szukaj na blogu

Szybka szarlotka sypana

Szybka i baaardzo pyszna szarlotka sypana :) Sypana - czyli taka, w której nie ma potrzeby zagniatania ciasta. łączymy tylko z grubsza składniki, i wsypujemy na blaszkę :) Bardzo polecam mój przepis, bo szarlotka wyszła wyśmienita! Na kruchym spodzie, z warstwą soczystych jabłek, a na górze gruba warstwa kruszonki - a wszystko, nie licząc pieczenia, przygotowane w niecałe pół godziny.





Składniki (okrągła forma 24 do 26 cm):

15 jabłek, średniej wielkości

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru trzcinwego

Ciasto:

500 g mąki pszennej 

100 g cukru

50 g cukru waniliowego

150 g miękkiego masła

50 g śmietany 18%

2 żółtka

6 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

100 g cukru

50 g miękkiego masła

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Jabłka obieram i każde kroję na 6 części, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Ukłądam je na blaszce, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym, po czym wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Ciasto:

W międzyczasie umieszczam wszystkie składniki ciasta w misce, i palcami mieszam do uzyskania sypkiej masy o konsystencji kaszy.

Formę smaruję masłem i opróśzam mąką przenną.

Na dno formy wsypuję połowę ciasta, a na nie wykładam gorące, upieczone jabłka.

Do pozostałęgo ciasta dodaję 50 g masłą, oraz 100 g cukru. Rozcieram, by utworzyły się małe grudki.

Ciasto wykładam na jabłka.

Blachę wstawiam na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez temoobiegu).

Ciasto kroję, gdy całkowicie ostygnie.








 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger