Szybka szarlotka sypana
Szybka i baaardzo pyszna szarlotka sypana :) Sypana - czyli taka, w której nie ma potrzeby zagniatania ciasta. łączymy tylko z grubsza składniki, i wsypujemy na blaszkę :) Bardzo polecam mój przepis, bo szarlotka wyszła wyśmienita! Na kruchym spodzie, z warstwą soczystych jabłek, a na górze gruba warstwa kruszonki - a wszystko, nie licząc pieczenia, przygotowane w niecałe pół godziny.
Składniki (okrągła forma 24 do 26 cm):
15 jabłek, średniej wielkości
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinwego
Ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g cukru waniliowego
150 g miękkiego masła
50 g śmietany 18%
2 żółtka
6 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 g cukru
50 g miękkiego masła
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Jabłka obieram i każde kroję na 6 części, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Ukłądam je na blaszce, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym, po czym wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Ciasto:
W międzyczasie umieszczam wszystkie składniki ciasta w misce, i palcami mieszam do uzyskania sypkiej masy o konsystencji kaszy.
Formę smaruję masłem i opróśzam mąką przenną.
Na dno formy wsypuję połowę ciasta, a na nie wykładam gorące, upieczone jabłka.
Do pozostałęgo ciasta dodaję 50 g masłą, oraz 100 g cukru. Rozcieram, by utworzyły się małe grudki.
Ciasto wykładam na jabłka.
Blachę wstawiam na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez temoobiegu).
Ciasto kroję, gdy całkowicie ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz