Szukaj na blogu

Ciasto Kwitnąca Wiśnia

Z kilku składników da się wyczarować szybkie i bardzo pyszne ciasto - to Kwitnąca Wiśnia, czyli warstwy kakaowych herbatników przełożone mleczno-waniliowym kremem i dżemem wiśniowym. Ciacho jest lekkie i nie za słodkie.


Składniki (okrągła forma o średnicy 24 cm):

200 g kakaowych herbatników typu petitki

300 g schłodzonej śmietanki 36%

250 g mascarpone

50 g cukru waniliowego

60 g pełnotłustego mleka w proszku

280 g dżemu wiśniowego (mały słoik)

30 g białej czekolady w tabliczce

Przygotowanie:

Formę wykładam dokładnie folią spożywczą, zostawiając zapas z boków.

Herbatniki mielę w malakserze (jeśli go nie masz, możesz umieścić je w worku, i dokładnie zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - do postaci piasku.

Krem:

W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę razem z cukrem waniliowy, i zaczynam ubijać.

Gdy zacznie gęstnieć, dodaję mascarpone i miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Na końcu dodaję mleko w proszku, i jeszcze raz miksuję do połączenia.

Złożenie:

Wykładam 1/3 porcji zmielonych ciastek na dno formy, równo je rozprowadzając.

Na herbatniki punktowo rozkładam połowę kremu (pomimo że herbatniki są sypkie, jeśli krem wyłoży się gęsto w punktach, łatwo go potem rozsmarować szpatułką.

Wygładzam krem, i wykładam na niego, również punktowo, połowę dżemu wiśniowego.

Rozprowadzam dżem równo na całej powierzchni kremu.

Dżem posypuję równomiernie kolejną 1/3 porcji herbatników.

Powtarzam czynności:

- wykładam krem i go rozprowadzam

- wykładam dżem i go rozprowadzam

- posypuję wszystko ostatnią częścią herbatników.

Ciasto zawijam szczelnie i zostawiam na noc w lodówce.

Przed podaniem układam na górze ciasta duży talerz, energicznie odwracam całe ciasto, by spód znalazł się na górze. Zdejmuję folię. Ponownie układam na górze talerz, i znowu odwracam.

Ciasto posypuję startą na drobnej tarce białą czekoladą.


Uwaga - im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym mniej będą sypały się herbatniki, bo będą wilgotnieć :) 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger