Ciasto Kwitnąca Wiśnia
Z kilku składników da się wyczarować szybkie i bardzo pyszne ciasto - to Kwitnąca Wiśnia, czyli warstwy kakaowych herbatników przełożone mleczno-waniliowym kremem i dżemem wiśniowym. Ciacho jest lekkie i nie za słodkie.
Składniki (okrągła forma o średnicy 24 cm):
200 g kakaowych herbatników typu petitki
300 g schłodzonej śmietanki 36%
250 g mascarpone
50 g cukru waniliowego
60 g pełnotłustego mleka w proszku
280 g dżemu wiśniowego (mały słoik)
30 g białej czekolady w tabliczce
Przygotowanie:
Formę wykładam dokładnie folią spożywczą, zostawiając zapas z boków.
Herbatniki mielę w malakserze (jeśli go nie masz, możesz umieścić je w worku, i dokładnie zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - do postaci piasku.
Krem:
W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę razem z cukrem waniliowy, i zaczynam ubijać.
Gdy zacznie gęstnieć, dodaję mascarpone i miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Na końcu dodaję mleko w proszku, i jeszcze raz miksuję do połączenia.
Złożenie:
Wykładam 1/3 porcji zmielonych ciastek na dno formy, równo je rozprowadzając.
Na herbatniki punktowo rozkładam połowę kremu (pomimo że herbatniki są sypkie, jeśli krem wyłoży się gęsto w punktach, łatwo go potem rozsmarować szpatułką.
Wygładzam krem, i wykładam na niego, również punktowo, połowę dżemu wiśniowego.
Rozprowadzam dżem równo na całej powierzchni kremu.
Dżem posypuję równomiernie kolejną 1/3 porcji herbatników.
Powtarzam czynności:
- wykładam krem i go rozprowadzam
- wykładam dżem i go rozprowadzam
- posypuję wszystko ostatnią częścią herbatników.
Ciasto zawijam szczelnie i zostawiam na noc w lodówce.
Przed podaniem układam na górze ciasta duży talerz, energicznie odwracam całe ciasto, by spód znalazł się na górze. Zdejmuję folię. Ponownie układam na górze talerz, i znowu odwracam.
Ciasto posypuję startą na drobnej tarce białą czekoladą.
Uwaga - im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym mniej będą sypały się herbatniki, bo będą wilgotnieć :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz