Oponki serowe
Faworki czy oponki? Bez jednych i drugich nie wyobrażam sobie karnawału. I zupełnie nie umiem odpowiedzieć, które bardziej lubię!
Składniki:
350 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
15 g. cukru waniliowego
300 g. twarogu z wiaderka
6 g. proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
3 żółtka
odrobina mąki do podsypywania przy wałkowaniu
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na kilka części, po kolei rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm. Wykrajam kółeczka, np. niewielką szklanką, a w nich – idealny będzie kieliszek – dziurki. (Ciasto nie wymaga dużej ilości mąki do podsypania, staraj się użyj jej jak najmniej)
Ciasto, które zostaje po wycięciu kółek w każdej porcji odkładam na bok, a na końcu zagniatam jeszcze raz i oczywiście również wykorzystuję do przygotowania oponek. Pozwoli to zminimalizować ilość mąki do podsypywania (im więcej mąki, tym bardziej pali się tłuszcz).
Rozgrzewam olej na głębokość minimum 2 cm, najlepiej użyć szerokiego garnka lub patelni. Smażę kolejno oponki na rumiano z obu stron – po 2-3 minuty z każdej.
Usmażone wykładam na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz