Naleśniki z ciapkapustą
Bardzo domowy, bardzo pyszny był dzisiejszy obiad - czyli naleśniki w chrupiącej panierce, faszerowane ziemniakami z kapustą kiszoną, cebulką i boczkiem wędzonym. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Farsz:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
kawałek wędzonego boczku
1 średniej wielkości cebula
ok. 150-200 g kiszonej kapusty
i usmażone naleśniki, np z tego przepisu: KLIK
Dodatkowo:
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Farsz:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po odcedzeniu gorące przeciskam przez praskę.
Kapustę siekam, przekładam garnka, zalewam wodą (troszkę więcej niż kapusty) i na średnim ogniu pod przykryciem gotuję ją 15 minut, odcedzam.
Boczek kroję w kostkę, smażę do wytopienia (można dodać trochę oleju, jeśli jest zbyt chudy), a potem dorzucam do niego pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażę aż cebulka się ładnie zeszkli i lekko zarumieni.
Na patelnię dorzucam kapustę i smażę razem 10 minut, mieszając.
Na końcu mieszam wszystko - zawartość patelni i ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Składanie naleśników i smażenie:
Na każdym naleśniku rozsmarowuję solidną łyżkę masy ziemniaczanej, a potem dowolnie go składam.
Naleśniki panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażę na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz