Szukaj na blogu

Naleśniki z ciapkapustą

Bardzo domowy, bardzo pyszny był dzisiejszy obiad - czyli naleśniki w chrupiącej panierce, faszerowane ziemniakami z kapustą kiszoną, cebulką i boczkiem wędzonym. Polecam serdecznie :)



Składniki:

Farsz:

4-5 średniej wielkości ziemniaków

kawałek wędzonego boczku

1 średniej wielkości cebula

ok. 150-200 g kiszonej kapusty

i usmażone naleśniki, np z tego przepisu: KLIK

Dodatkowo:

1-2 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Farsz:

Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po odcedzeniu gorące przeciskam przez praskę.

Kapustę siekam, przekładam garnka, zalewam wodą (troszkę więcej niż kapusty) i na średnim ogniu pod przykryciem gotuję ją 15 minut, odcedzam.

Boczek kroję w kostkę, smażę do wytopienia (można dodać trochę oleju, jeśli jest zbyt chudy), a potem dorzucam do niego pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażę aż cebulka się ładnie zeszkli i lekko zarumieni.

Na patelnię dorzucam kapustę i smażę razem 10 minut, mieszając.

Na końcu mieszam wszystko - zawartość patelni i ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Składanie naleśników i smażenie:

Na każdym naleśniku rozsmarowuję solidną łyżkę masy ziemniaczanej, a potem dowolnie go składam.

Naleśniki panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażę na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger