Szukaj na blogu

Kurczak sojowy pieczony na ryżu

 Dobry i sycący, jednogarnkowy obiad z ryżem i kurczakiem. 


Składniki:

8 pałek z kurczaka

3 łyżki ciemnego sosu sojowego do marynaty

3 łyżki sosu Worcester do marynaty

2 ząbki czosnku do marynaty

1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru do marynaty

1 szklanka ulubionego ryżu

3 łyżki oleju

1,5 szklanki wody 

2 łyżki sosu sojowego

10 mini marchewek (lub 2-3 większe, pokrojone)

2 łyżki żółtej soczewicy

2 łyżki czerwonej soczewicy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Najlepiej 1,5 doby przed pieczeniem marynuję kurczaka:

Mięso przekładam do dużego woreczka na mrożonki (chodzi o mocną foliową torebkę)

W miseczce mieszam sos sojowy, sos Worcester, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnej tarce imbir.

Marynatę wlewam do kurczaka, dokładnie zawiązuję woreczek, i przez folię staram się dokładnie wszystko w środku wymieszać (warto to zrobić kilak razy w ciągu kilku godzin).

Przed pieczeniem:

Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej.

Ryż dokładnie przepłukuję, odcedzam (nie musi być bardzo dokładnie) i wykładam do naczynia.

Wlewam wodę wymieszaną z sosem sojowym, dodaję obie soczewice i posiekaną natkę pietruszki, mieszam, wyrównuję.

Na warstwie ryżu z soczewicą rozkładam marchewki, a na nich kurczaka, wlewam również pozostałą marynatę.

Następnie szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok.1 godzinę.

Po tym czasie odkrywam naczynie i piekę jeszcze do miękkości mięsa (30-45 minut).




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger