Kurczak sojowy pieczony na ryżu
Dobry i sycący, jednogarnkowy obiad z ryżem i kurczakiem.
Składniki:
8 pałek z kurczaka
3 łyżki ciemnego sosu sojowego do marynaty
3 łyżki sosu Worcester do marynaty
2 ząbki czosnku do marynaty
1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru do marynaty
1 szklanka ulubionego ryżu
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
10 mini marchewek (lub 2-3 większe, pokrojone)
2 łyżki żółtej soczewicy
2 łyżki czerwonej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Najlepiej 1,5 doby przed pieczeniem marynuję kurczaka:
Mięso przekładam do dużego woreczka na mrożonki (chodzi o mocną foliową torebkę)
W miseczce mieszam sos sojowy, sos Worcester, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnej tarce imbir.
Marynatę wlewam do kurczaka, dokładnie zawiązuję woreczek, i przez folię staram się dokładnie wszystko w środku wymieszać (warto to zrobić kilak razy w ciągu kilku godzin).
Przed pieczeniem:
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej.
Ryż dokładnie przepłukuję, odcedzam (nie musi być bardzo dokładnie) i wykładam do naczynia.
Wlewam wodę wymieszaną z sosem sojowym, dodaję obie soczewice i posiekaną natkę pietruszki, mieszam, wyrównuję.
Na warstwie ryżu z soczewicą rozkładam marchewki, a na nich kurczaka, wlewam również pozostałą marynatę.
Następnie szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok.1 godzinę.
Po tym czasie odkrywam naczynie i piekę jeszcze do miękkości mięsa (30-45 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz