Kotlet drobiowy w jogurcie
Kotlet z piersi kurczaka był przez całą noc marynowany w jogurcie i przyprawach, co sprawia, że jest niezwykle pyszny, soczysty i pełen smaku.
Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka
olej do smażenia
Marynata:
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej (wtedy użyj trochę mniejszej ilości)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekładam do woreczka foliowego (najlepszy będzie taki do mrożonek), po czym do woreczka przekładam też wszystkie składniki marynaty.
Woreczek zawiązuję i przez chwilę ugniatam w dłoniach, by mięso równomiernie się zamarynowało.
Zostawiam na noc w lodówce - jeśli nie masz tyle czasu, pozwól mięsu marynować się chociaż 2-3 godziny.
Przed smażeniem rozbijam na kotlet.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju, najpierw po 3 minuty z każdej strony, a potem pod przykryciem, na małym ogniu, jeszcze po 3 z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz