Szukaj na blogu

Kotlet drobiowy w jogurcie

Kotlet z piersi kurczaka był przez całą noc marynowany w jogurcie i przyprawach, co sprawia, że jest niezwykle pyszny, soczysty i pełen smaku.




Składniki:

1 pojedyncza pierś kurczaka

olej do smażenia

Marynata:

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej (wtedy użyj trochę mniejszej ilości)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przekładam do woreczka foliowego (najlepszy będzie taki do mrożonek), po czym do woreczka przekładam też wszystkie składniki marynaty.

Woreczek zawiązuję i przez chwilę ugniatam w dłoniach, by mięso równomiernie się zamarynowało.

Zostawiam na noc w lodówce - jeśli nie masz tyle czasu, pozwól mięsu marynować się chociaż 2-3 godziny.

Przed smażeniem rozbijam na kotlet.

Smażę na średnio rozgrzanym oleju, najpierw po 3 minuty z każdej strony, a potem pod przykryciem, na małym ogniu, jeszcze po 3 z obu stron.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger