Szukaj na blogu

Ciasto Miszka

Lubię ciasto francuskie i często używam go do moich deserów. Idealnie nadaje się do przygotowania szybkich smakołyków - również ciast. 

Ciasto Miszka to idealne połączenie słono-słodkich smaków.  Czekoladowo-orzechowe, lekko chrupiące, ale jednocześnie miękkie, smakuje trochę jak wafelek. 

Polecam je również tym, którzy nie czują się zbyt mocni w pieczeniu - jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a efekt na pewno będzie wart poświęconego czasu. 




Blacha 20 na 30 cm

Składniki: 

2 gotowe ciasta francuskie po 375 g każdy 

Krem:

200 g mlecznej czekolady

500 g mascarpone

60 g masła orzechowego

150 g kajmaku z puszki

ok. 100 g orzeszków ziemnych (mogą być zarówno solone, jak i nie), drobno posiekanych

Polewa:

150 g mlecznej czekolady

100 g słodkiej śmietanki

2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku

Przygotowanie:

Jeśli ciasto francuskie jest w lodóce, wyjmuję je pół godziny wcześniej (również od razu wyjmuję z opakowania, ale nie rozwijam, bo się może połamać).

Gdy ciasto się ociepli, rozwijam je ostrożnie, po czym każdy blat przekrajam na pół.

W ten sposób otrzymuję 4 części ciasta.

Każdą część przekładam na papier do pieczenia i rozwałkowuję mniej więcej do wielkości blachy. 

Rozwałkowane ciasto nakłuwam widelcem.

Razem z papierem przekładam je na dużą, płaską blachę (najlepiej piec je pojedynczo)

Blaty piekę przez ok. 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C (gora-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). 

Blaty mają być mocno złote, ale nie przypalone.

Upieczone wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.

Krem:

Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, odstawiam do przestudzenia (ma pozostać płynna).

Mascarpone przekładam do misy miksera i przez kilka minut miksuję na wysokich obrotach, po czym dodaję kajmak i dalej miksuję.

Dodaję masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę - miksując na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Składanie:

Blaty docinam ostrym nożem do wielkości wnętrza blachy. Skrawki, które odkrajam, pozostawiam.

Na dnie blachy układam pierwszy blat i wykładam na niego 1/3 kremu.

Rozsmarowuję i wyrównuję krem, po czym posypuję go 1/3 ilości orzeszków.

Powtarzam czynność:

- układam drugi blat (mocno dociskam, by wyrównać ciasto)

- wykładam 1/3 kremu

- posypuję 1/3 orzeszków

- wykładam 3 blat (dociskam)

- wykładam 1/3, ostatnią część kremu

- posypuję resztą orzeszków

- całość przykrywam czwartym blatem (dociskam).

Polewa:

Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, a gdy jest gładka, dodaję pokruszone ścinki ciasta. Dokładnie wszystko mieszam i wykładam na górę ciasta.

Wyrównuję.

Ciasto odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger