Ciasto Miszka
Lubię ciasto francuskie i często używam go do moich deserów. Idealnie nadaje się do przygotowania szybkich smakołyków - również ciast.
Ciasto Miszka to idealne połączenie słono-słodkich smaków. Czekoladowo-orzechowe, lekko chrupiące, ale jednocześnie miękkie, smakuje trochę jak wafelek.
Polecam je również tym, którzy nie czują się zbyt mocni w pieczeniu - jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a efekt na pewno będzie wart poświęconego czasu.
Blacha 20 na 30 cm
Składniki:
2 gotowe ciasta francuskie po 375 g każdy
Krem:
200 g mlecznej czekolady
500 g mascarpone
60 g masła orzechowego
150 g kajmaku z puszki
ok. 100 g orzeszków ziemnych (mogą być zarówno solone, jak i nie), drobno posiekanych
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
100 g słodkiej śmietanki
2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
Przygotowanie:
Jeśli ciasto francuskie jest w lodóce, wyjmuję je pół godziny wcześniej (również od razu wyjmuję z opakowania, ale nie rozwijam, bo się może połamać).
Gdy ciasto się ociepli, rozwijam je ostrożnie, po czym każdy blat przekrajam na pół.
W ten sposób otrzymuję 4 części ciasta.
Każdą część przekładam na papier do pieczenia i rozwałkowuję mniej więcej do wielkości blachy.
Rozwałkowane ciasto nakłuwam widelcem.
Razem z papierem przekładam je na dużą, płaską blachę (najlepiej piec je pojedynczo)
Blaty piekę przez ok. 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C (gora-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Blaty mają być mocno złote, ale nie przypalone.
Upieczone wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.
Krem:
Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, odstawiam do przestudzenia (ma pozostać płynna).
Mascarpone przekładam do misy miksera i przez kilka minut miksuję na wysokich obrotach, po czym dodaję kajmak i dalej miksuję.
Dodaję masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę - miksując na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Składanie:
Blaty docinam ostrym nożem do wielkości wnętrza blachy. Skrawki, które odkrajam, pozostawiam.
Na dnie blachy układam pierwszy blat i wykładam na niego 1/3 kremu.
Rozsmarowuję i wyrównuję krem, po czym posypuję go 1/3 ilości orzeszków.
Powtarzam czynność:
- układam drugi blat (mocno dociskam, by wyrównać ciasto)
- wykładam 1/3 kremu
- posypuję 1/3 orzeszków
- wykładam 3 blat (dociskam)
- wykładam 1/3, ostatnią część kremu
- posypuję resztą orzeszków
- całość przykrywam czwartym blatem (dociskam).
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, a gdy jest gładka, dodaję pokruszone ścinki ciasta. Dokładnie wszystko mieszam i wykładam na górę ciasta.
Wyrównuję.
Ciasto odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz