Szukaj na blogu

Sypane kruche ciasto z brzoskwiniami

Szybkie i łatwe sypane ciasto z dużą ilością brzoskwiń. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki. 


Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

620 g mąki pszennej

6 g proszku do pieczenia

150 g cukru trzcinowego

150 g masła (temperatura pokojowa)

60 g śmietany 18%

2 żółtka

1 jajko

skórka starta z 1 cytryny

2 puszki brzoskwiń w połówkach (po 820 g każda)

Lukier:

sok z 1 cytryny

cukier puder do konsystencji śmietany

skórka starta z 1 cytryny 

Dodatkowo:

masło do posmarowania blachy

mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem brzoskwiń) umieszczam w misce i rozcieram palcami do chwili, gdy się jako tako połączą. 

Połowę ciasta wysypuję do blachy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką).

Odsączam brzoskwinie na sicie i rozkładam je na spodzie z ciasta, a na górę wsypuję resztę ciasta.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut.

Lukier:

Mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z cytryny.

Lukrem smaruję ciasto tuż po upieczeniu. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger