Sypane kruche ciasto z brzoskwiniami
Szybkie i łatwe sypane ciasto z dużą ilością brzoskwiń. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
620 g mąki pszennej
6 g proszku do pieczenia
150 g cukru trzcinowego
150 g masła (temperatura pokojowa)
60 g śmietany 18%
2 żółtka
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
2 puszki brzoskwiń w połówkach (po 820 g każda)
Lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder do konsystencji śmietany
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem brzoskwiń) umieszczam w misce i rozcieram palcami do chwili, gdy się jako tako połączą.
Połowę ciasta wysypuję do blachy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką).
Odsączam brzoskwinie na sicie i rozkładam je na spodzie z ciasta, a na górę wsypuję resztę ciasta.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut.
Lukier:
Mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z cytryny.
Lukrem smaruję ciasto tuż po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz