Kurczak pieczony z jabłkiem, miodem i tymiankiem
Szkoda nie wykorzystywać jabłek, skoro są takie tanie :)
Przygotowałam kurczaka pieczonego z miodem, cebulą, tymiankiem i jabłkiem - bardzo fajne połączenie smaków.
Składniki:
ok. 1 kg kawałków kurczaka ( u mnie ćwiartki)
2 średnie jabłka
2 cebule
łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, układam w naczyniu do pieczenia (z kilkoma łyżkami oleju). Na mięsie układam pokrojone w ósemki jabłka (ze skórką), cebulę posiekaną w grube piórka, całość posypuję tymiankiem i lekko polewam olejem. Wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, po czym smaruję kurczaka miodem, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na kilka minut przed końcem zdejmuję folię.
Przepis autorski.
Przygotowałam kurczaka pieczonego z miodem, cebulą, tymiankiem i jabłkiem - bardzo fajne połączenie smaków.
Składniki:
ok. 1 kg kawałków kurczaka ( u mnie ćwiartki)
2 średnie jabłka
2 cebule
łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, układam w naczyniu do pieczenia (z kilkoma łyżkami oleju). Na mięsie układam pokrojone w ósemki jabłka (ze skórką), cebulę posiekaną w grube piórka, całość posypuję tymiankiem i lekko polewam olejem. Wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, po czym smaruję kurczaka miodem, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na kilka minut przed końcem zdejmuję folię.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz