Szukaj na blogu

Kurczak pieczony z jabłkiem, miodem i tymiankiem

Szkoda nie wykorzystywać jabłek, skoro są takie tanie :)

Przygotowałam kurczaka pieczonego z miodem, cebulą, tymiankiem i jabłkiem - bardzo fajne połączenie smaków. 







Składniki:

ok. 1 kg kawałków kurczaka ( u mnie ćwiartki)
2 średnie jabłka
2 cebule
łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
 Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, układam w naczyniu do pieczenia (z kilkoma łyżkami oleju). Na mięsie układam pokrojone w ósemki jabłka (ze skórką), cebulę posiekaną w grube piórka,  całość posypuję tymiankiem i lekko polewam olejem. Wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, po czym smaruję kurczaka miodem, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na kilka minut przed końcem zdejmuję folię.
Przepis autorski.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger