Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)
Nie jest to tradycyjny makowiec, ale z całą pewnością to pyszne ciasto. Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy. Polecam Wam tę wersję na święta :)
Składniki (blacha 20x30 cm):
0,5 kg suchego maku
3-4 duże jabłka
8 jajek
200 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropli oleju migdałowego
6-8 łyżek kaszy manny
opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
Polewa czekoladowa:
100 g śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
masło do posmarowania formy
kasza manna do posypania formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
masło do posmarowania formy
kasza manna do posypania formy
Przygotowanie:
Ciasto:
mak sparzam wrzątkiem i zostawiam na 6-8 godzin, po czym dokładnie odcedzam i przepuszczam 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem (lub używam zmielonego maku, wtedy wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 30 minut).
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, po czym ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, a potem starte na grubej tarce jabłka.
Dodaję też proszek do pieczenia, olejek migdałowy i kaszę, mieszam.
Wszystko łączę z makiem.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam ją z masą makową.
Masę przelewam do natłuszczonej i posypanej kaszą formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Masa czekoladowa:
w rondelku z grubym dnem podgrzewam śmietankę, gorącą zestawiam z ognia i wsypuję do niej posiekaną czekoladę.
Mieszam do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
Polewę wylewam na przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz