Krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym
Delikatny, aksamitny krem na bazie domowego budyniu i słodkiej śmietanki, o lekko kajmakowym smaku, a do niego pyszny czekoladowo-rumowy sos - to wspaniały deser.
Składniki (4 porcje):
Budyń kajmakowy:
300 ml. tłustego mleka (użyłam 3,2 %)
3 żółtka
50 g. kajmaku z puszki
30 g. cukru waniliowego
50 g. mąki pszennej
30 g. masła
Krem kajmakowy:
ugotowany wcześniej, zupełnie wystudzony budyń kajmakowy
200 ml. schłodzonej śmietanki 36%
Sos czekoladowo-rumowy:
100 ml. słodkiej śmietanki
Budyń kajmakowy:
300 ml. tłustego mleka (użyłam 3,2 %)
3 żółtka
50 g. kajmaku z puszki
30 g. cukru waniliowego
50 g. mąki pszennej
30 g. masła
Krem kajmakowy:
ugotowany wcześniej, zupełnie wystudzony budyń kajmakowy
200 ml. schłodzonej śmietanki 36%
Sos czekoladowo-rumowy:
100 ml. słodkiej śmietanki
100 g. gorzkiej lub deserowej czekolady
50 ml. rumu
2 żółtka
50 ml. rumu
2 żółtka
20 g. cukru waniliowego
10 g. masła
10 g. masła
Przygotowanie:
Budyń kajmakowy:
200 ml. mleka wlewam do garnka, i zaczynam podgrzewać razem z masłem.
W międzyczasie pozostałe mleko mieszam dokładnie (najlepiej to zrobić rózgą) z kajmakiem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką - masa powinna być zupełnie gładka.
Gdy mleko w garnku jest już bardzo gorące, ale jeszcze się nie zagotowało, wlewam masę jajeczną, i energicznie mieszam, gotując budyń na średnim ogniu, aż do zupełnego zgęstnienia.
Garnek zestawiam z ognia, i od razu przykrywam budyń folią spożywczą, najlepiej tak, by był w kontakcie z folią (zapobiegnie to tworzeniu się wysuszonej warstwy na górze).
Odstawiam do całkowitego! przestudzenia - budyń musi być zupełnie zimny.
Krem kajmakowy:
Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na najwyższych obrotach, a gdy zgęstnieje, zmniejszam obroty miksera do średnich, i dodaję po łyżce zimny budyń.
Po każdym dodaniu porcji budyniu miksuję wszystko do połączenia.
W ten sposób postępuję aż cały budyń będzie połączony ze śmietanką.
Krem odstawiam w zimne miejsce.
Sos czekoladowo-rumowy:
Żółtka miksuję z cukrem waniliowym, aż będą jasne i puszyste.
W międzyczasie na małym ogniu podgrzewam śmietankę z czekoladą i masłem - czekolada ma się zupełnie rozpuścić.
Zdejmuję naczynie z czekoladą z ognia, i stopniowo, mieszając, dodaję utarte żółtka. Sos powinien być gładki i jednolity.
Na końcu wlewam rum, jeszcze raz dokładnie mieszam.
Odstawiam do przestudzenia.
Wyłożenie:
Krem wykładam do szklanych naczyń na przemian z sosem czekoladowym. Desery ozdabiam ciasteczkami, orzeszkami itd. Podaję schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz