Domowe kruche ciasteczka
Mam dziś dla Ciebie przepis na niedrogie, klasyczne, bardzo smaczne, kruchutkie ciasteczka - polecam na Święta!
Ciasteczka nie rosną, i ładnie trzymają kształt. Można je polukrować i ozdobić kolorowymi posypkami!
Składniki (porcja na ok. 35-40 ciastek, średnica 5 cm):
250 g mąki pszennej
50 g cukru
15 g cukru waniliowego
120 g margaryny do pieczenia, użyłam Palmy (musi być z lodówki)
35 g gęstej śmietany 18%
3 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję oba cukry.
Na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką ścieram margarynę, dodaję żółtka, szybko zagniatam jednolite ciasto.
Ciasto można od razu rozwałkować - na grubość ok. 3 mm.
Wycinam dowolne kształty ciastek, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz