Szukaj na blogu

Miodownik z kremem waniliowym

Miodownik z kremem waniliowym to wspaniałe, warstwowe ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach - pozwól mu tylko "dojrzeć'' w lodówce przez 2-3 dni. Składa się z kilku kruchych, miodowych placków, i doskonałego kremu budyniowego - to połączenie sprawia, że nie sposób się od tego ciasta oderwać!




Składniki (ciasto o średnicy ok 23 cm):

Ciasto (na 4 placki) - jako wzoru użyłam dna tortownicy o średnicy 22 cm:

350 g mąki pszennej plus 80 g przy wyrabianiu, łącznie 430 g

40 g cukru dark muscovado (ewentualnie brązowego)

8 g (płaska łyżeczka) sody oczyszczonej 

szczypta soli

100 g płynnego miodu

80 g rozpuszczonego masła

60 g śmietany 18% (gęstej)

1 małe jajko

2 żółtka

Krem budyniowy:

Budyń:

2 budynie waniliowe bez cukru (łącznie 80 g)

1 laska wanilii (mozna pominąć)

40 g cukru

30 g cukru waniliowego

20 g mąki pszennej

2 żółtka

0,7 litra mleka

Do kremu dodatkowo:

200 g masła

Polewa: 

100 g mlecznej czekolady

50 g śmietanki 30%

15 g masła

Do ozdoby:

świeże owoce

Przygotowanie:

Do miski wsypuję 350 g mąki, dodaję sól, sodę, cukier, śmietanę, płynny miód i masło, oraz żółtka i jajko - zagniatam ciasto. Gdy będzie już dało się uformować w kulę, podsypuję pozostałą mąką - czyli dodaję 80 g, i wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto.



Dzielę je na 4 równe części, odkładam na 10 minut.

Na papierze do pieczenia odrysowuję kółka, używając do tego dna tortownicy.

Każdą część cista rozwałkowuję na kształt odrysowanego koła - między dwoma arkuszami papieru. Nie ma potrzeby dodatkowego podsypywania mąką.

Placki piekę po 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gdy wystygną, stwardnieją.







Budyń i krem budyniowy:

Odlewam 1/4 część mleka, i rozprowadzam w nim budynie, mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz ziarenka wanilii. Pozostałe mleko podgrzewam, a gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę z budyniem, i podgrewam nie przerywając mieszania. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną.

Budyń powinien być gęsty.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by była w kontakcie z powierzchnią. W ten sposób go studzę. Nie musi studzić się w lodówce.

Gdy budyń jest już chłodny, miksuję go krótko, a potem dodaję po łyżce miękkie masło, aż do wykorzystania całego.

Krem budyniowy powinien być gładki i dość gęsty.




Składanie ciasta:

Odkładam 3 pełne łyżki kremu.

Pozostały krem dzielę na 3 części i przekładam nim po kolei placki.

Na ostatnim, górnym placku rozsmarowuję odłożone 3 łyżki kremu.

Ciasto odstawiam na godzinę - dwie do lodówki.

Wykończenie:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i masłem.

Lekko wystudzoną polewą oblewam górę ciasta.

Na górze uładam świeże owoce.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger