Miodownik z kremem waniliowym
Miodownik z kremem waniliowym to wspaniałe, warstwowe ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach - pozwól mu tylko "dojrzeć'' w lodówce przez 2-3 dni. Składa się z kilku kruchych, miodowych placków, i doskonałego kremu budyniowego - to połączenie sprawia, że nie sposób się od tego ciasta oderwać!
Składniki (ciasto o średnicy ok 23 cm):
Ciasto (na 4 placki) - jako wzoru użyłam dna tortownicy o średnicy 22 cm:
350 g mąki pszennej plus 80 g przy wyrabianiu, łącznie 430 g
40 g cukru dark muscovado (ewentualnie brązowego)
8 g (płaska łyżeczka) sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g płynnego miodu
80 g rozpuszczonego masła
60 g śmietany 18% (gęstej)
1 małe jajko
2 żółtka
Krem budyniowy:
Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru (łącznie 80 g)
1 laska wanilii (mozna pominąć)
40 g cukru
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
2 żółtka
0,7 litra mleka
Do kremu dodatkowo:
200 g masła
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g śmietanki 30%
15 g masła
Do ozdoby:
świeże owoce
Przygotowanie:
Do miski wsypuję 350 g mąki, dodaję sól, sodę, cukier, śmietanę, płynny miód i masło, oraz żółtka i jajko - zagniatam ciasto. Gdy będzie już dało się uformować w kulę, podsypuję pozostałą mąką - czyli dodaję 80 g, i wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto.
Dzielę je na 4 równe części, odkładam na 10 minut.
Na papierze do pieczenia odrysowuję kółka, używając do tego dna tortownicy.
Każdą część cista rozwałkowuję na kształt odrysowanego koła - między dwoma arkuszami papieru. Nie ma potrzeby dodatkowego podsypywania mąką.
Placki piekę po 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gdy wystygną, stwardnieją.
Budyń i krem budyniowy:
Odlewam 1/4 część mleka, i rozprowadzam w nim budynie, mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz ziarenka wanilii. Pozostałe mleko podgrzewam, a gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę z budyniem, i podgrewam nie przerywając mieszania. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną.
Budyń powinien być gęsty.
Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by była w kontakcie z powierzchnią. W ten sposób go studzę. Nie musi studzić się w lodówce.
Gdy budyń jest już chłodny, miksuję go krótko, a potem dodaję po łyżce miękkie masło, aż do wykorzystania całego.
Krem budyniowy powinien być gładki i dość gęsty.
Składanie ciasta:
Odkładam 3 pełne łyżki kremu.
Pozostały krem dzielę na 3 części i przekładam nim po kolei placki.
Na ostatnim, górnym placku rozsmarowuję odłożone 3 łyżki kremu.
Ciasto odstawiam na godzinę - dwie do lodówki.
Wykończenie:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i masłem.
Lekko wystudzoną polewą oblewam górę ciasta.
Na górze uładam świeże owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz