Migdałek bez pieczenia
Pyszne ciasto bez pieczenia, może ten przepis przyda Ci się na Święta?
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
160 g miękkiego masła
500 g mascarpone
250 g słodzonego mleka skondensowanego
20 g cukru waniliowego
250 g pełnotłustego mleka w proszku
15 g kakao
kilka kropli olejku migdałowego (do smaku, ale ostrożnie)
waniliowe herbatniki typu petitki
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem waniliowym.
Miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszam obroty do średnich i dodaję najpierw mleko skondensowane, a potem mascarpone.
Jeśli masa się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować - w następnym kroku dodaję mleko w proszku i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Krem dzielę na 2 równe części.
Do jednej dodaję kilka kropli olejku migdałowego i kakao, miksuję do połączenia.
Złożenie ciasta:
Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.
Na herbatniki wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.
Układam następną warstwę herbatników.
Kolejno wykładam:
- połowę jasnej masy
- warstwę herbatników
- pozostałą ciemną masę
- warstwę herbatników
- pozostałą jasną masę
- warstwę herbatników
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką (na małym ogniu), wylewam na ciasto, wyrównuję.
Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Po schłodzeniu posypuję prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz