Szukaj na blogu

Migdałek bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia, może ten przepis przyda Ci się na Święta?


Składniki (blacha 20 na 30 cm):

160 g miękkiego masła

500 g mascarpone

250 g słodzonego mleka skondensowanego

20 g cukru waniliowego

250 g pełnotłustego mleka w proszku

15 g kakao

kilka kropli olejku migdałowego (do smaku, ale ostrożnie)

waniliowe herbatniki typu petitki

Polewa:

150 g mlecznej czekolady

150 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem waniliowym.

Miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszam obroty do średnich i dodaję najpierw mleko skondensowane, a potem mascarpone.

Jeśli masa się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować - w następnym kroku dodaję mleko w proszku i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Krem dzielę na 2 równe części. 

Do jednej dodaję kilka kropli olejku migdałowego i kakao, miksuję do połączenia.

Złożenie ciasta:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.

Na herbatniki wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.

Układam następną warstwę herbatników.

Kolejno wykładam:

- połowę jasnej masy

- warstwę herbatników

- pozostałą ciemną masę 

- warstwę herbatników

- pozostałą jasną masę

- warstwę herbatników

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką (na małym ogniu), wylewam na ciasto, wyrównuję.

Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 5-6 godzin.

Po schłodzeniu posypuję prażonymi płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger