Pałki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Moja propozycja na smaczne, soczyste i aromatyczne pałki z kurczaka - faszerowane pieczarkami, cebulką i cheddarem.
Składniki:
kilka pałek z kurczaka (u mnie 5)
marynata:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu
pół łyżeczki soli ziołowej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Farsz:
kilka pieczarek
pół małej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki startego cheddara
Przygotowanie:
Zaczynam od wytrybowania (usunięcia kości) z pałek, po czym powstałe w ten sposób kawałki mięsa nacieram marynatą z musztardy, ketchupu, soli ziołowej i czosnku.
Mięso zostawiam w marynacie na całą noc.
Pieczarki drobno siekam, drobno kroję cebulę.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam cebulę do zeszklenia, dodaję pieczarki, wszystko oprószam solą i pieprzem.
Smażę, mieszając, do chwili kiedy z patelni zniknie woda.
Składanie:
Na płasko rozłożonych kawałkach mięsa (skórą do dołu) z jednej strony układam porcję pieczarek i sera, posypuję lekko posiekaną natką pietruszki.
Zwijam, po czym związuję sznurkiem.
Tak przygotowane pałki piekę przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, odwracając w trakcie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz