Szukaj na blogu

Pałki z kurczaka faszerowane pieczarkami

Moja propozycja na smaczne, soczyste i aromatyczne pałki z kurczaka - faszerowane pieczarkami, cebulką i cheddarem.




Składniki:

kilka pałek z kurczaka (u mnie 5)

marynata:

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka ketchupu

pół łyżeczki soli ziołowej

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 

Farsz:

kilka pieczarek

pół małej cebuli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

2-3 łyżki startego cheddara

Przygotowanie:

Zaczynam od wytrybowania (usunięcia kości) z pałek, po czym powstałe w ten sposób kawałki mięsa nacieram marynatą z musztardy, ketchupu, soli ziołowej i czosnku.

Mięso zostawiam w marynacie na całą noc.

Pieczarki drobno siekam, drobno kroję cebulę.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam cebulę do zeszklenia, dodaję pieczarki, wszystko oprószam solą i pieprzem.

Smażę, mieszając, do chwili kiedy z patelni zniknie woda.

Składanie:

Na płasko rozłożonych kawałkach mięsa (skórą do dołu) z jednej strony układam porcję pieczarek i sera, posypuję lekko posiekaną natką pietruszki.

Zwijam, po czym związuję sznurkiem.

Tak przygotowane pałki piekę przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, odwracając w trakcie pieczenia.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger