Szukaj na blogu

Śledzie w śmietanie

Mój przepis na śledzie w śmietanie jest bardzo prosty, i jednocześnie niezawodny. Jak dla mnie to klasyk na świątecznym stole, chociaż oczywiście to wcale nie oznacza, że takie śledzie jemy tylko w święta - często takie robię, ewentualnie z dodatkami typu posiekany kiszony ogórek, czy jabłka.


Składniki:

300 g filetów śledziowych matias 

2 średniej wielkości cebule

2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W niewielkim naczyniu zagotowuję 1,5 szklanki wody z dużą szczyptą soli i połową płaskiej łyżeczki cukru.

Obrane cebule kroję w drobną kostkę, po czym wrzucam do gotującej się wody, i na małym ogniu, pod przykryciem, gotuję 3 minuty.

Cebulę dokładnie odcedzam (można ją osuszyć na papierowym ręczniku) i zostawiam do przestygnięcia.

Śmietanę mieszam z musztardą.

Śledzie kroję w paseczki lub w kostkę, łączę ze śmietaną i cebulą.

Zostawiam na godzinę - dwie w lodówce, i dopiero wtedy doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger