Śledzie w śmietanie
Mój przepis na śledzie w śmietanie jest bardzo prosty, i jednocześnie niezawodny. Jak dla mnie to klasyk na świątecznym stole, chociaż oczywiście to wcale nie oznacza, że takie śledzie jemy tylko w święta - często takie robię, ewentualnie z dodatkami typu posiekany kiszony ogórek, czy jabłka.
Składniki:
300 g filetów śledziowych matias
2 średniej wielkości cebule
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu zagotowuję 1,5 szklanki wody z dużą szczyptą soli i połową płaskiej łyżeczki cukru.
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, po czym wrzucam do gotującej się wody, i na małym ogniu, pod przykryciem, gotuję 3 minuty.
Cebulę dokładnie odcedzam (można ją osuszyć na papierowym ręczniku) i zostawiam do przestygnięcia.
Śmietanę mieszam z musztardą.
Śledzie kroję w paseczki lub w kostkę, łączę ze śmietaną i cebulą.
Zostawiam na godzinę - dwie w lodówce, i dopiero wtedy doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz