Mleczne pieguski
Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne, kruche, rozpływające się w ustach. Upiekłam je na słodkie prezenty, pięknie będą wyglądały zapakowane.
Składniki (12-14 ciastek):
100 g miękkiego masła (wyjmij z lodówki 3-4 godziny przed pieczeniem)
80 g cukru
15 g cukru waniliowego
3 duże żółtka
60 g pełnotłustego mleka w proszku
15 g - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
100 g czekoladowych kropelek (użyłam gorzkiej czekolady)
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, i na najwyższych obrotach ubijam kilka minut.
Dodaję po żółtku, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gładka.
Wtedy dodaję mleko w proszku, miksuję do połączenia, i na końcu dodaję mąkę - również miksuję.
Wsypuję czekoladę i mieszam dłonią.
Nabieram dłonią porcję ciasta, trochę większą niż duży orzech włoski, formuję kulkę, a potem spłaszczam ją między dłońmi.
Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem, zachowując kilka centymetrów odległości.
Ciastka piekę przez 20-25 min ut w temperature 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz