Szukaj na blogu

Mleczne pieguski

Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne, kruche, rozpływające się w ustach. Upiekłam je na słodkie prezenty, pięknie będą wyglądały zapakowane.


Składniki (12-14 ciastek):

100 g miękkiego masła (wyjmij z lodówki 3-4 godziny przed pieczeniem)

80 g cukru

15 g cukru waniliowego

3 duże żółtka 

60 g pełnotłustego mleka w proszku

15 g - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g mąki pszennej

100 g czekoladowych kropelek (użyłam gorzkiej czekolady)

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam  w misie miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, i na najwyższych obrotach ubijam kilka minut.

Dodaję po żółtku, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gładka.

Wtedy dodaję mleko w proszku, miksuję do połączenia, i na końcu dodaję mąkę - również miksuję.

Wsypuję czekoladę i mieszam dłonią.

Nabieram dłonią porcję ciasta, trochę większą niż duży orzech włoski, formuję kulkę, a potem spłaszczam ją między dłońmi.

Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem, zachowując kilka centymetrów odległości.

Ciastka piekę przez 20-25 min ut w temperature 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger