Szukaj na blogu

Gotowany sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami

Delikatny, rozpływający się w ustach sernik gotowany. Pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje - serdecznie polecam!



Składniki (blacha 20 x 30 cm):

  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1300 g półtłustego twarogu, trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
  • 5 dużych jajek
  • 60 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 60 g soku z pomarańczy
  • kakaowe herbatniki, ok. 50 sztuk

Dodatkowo:

  • 150-200 g rodzynek
  • skórka starta z dużej pomarańczy

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70-80 g słodkiej śmietanki
  • pół łyżeczki startej na drobnej tarce skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Dno blachy wykładam herbatnikami (można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą).

Masło rozpuszczam na średnim ogniu z cukrami w dużym garnku (nie powinno się zagotować), po czym ciągle podgrzewając dodaję w kilku partiach twaróg.

Wszystko mieszam rózgą, by masa była w miarę jednolita.

Gdy ser połączy się z masłem, nie przerywając mieszania wbijam po jajku (garnek ciągle na kuchence).

Budyń rozprowadzam w soku, po czym wlewam go do masy serowej, i podgrzewam wszystko mieszając, aż będzie lekko bulgotać i zacznie gęstnieć.

Uwaga, żeby nie przypalić sera (moc palnika nie może być za duża) – zajmie to 8-10 minut.

Do gorącej masy dodaję skórkę z pomarańczy i rodzynki, mieszam dokładnie.

Gorącą masę dzielę na dwie części.

Na spód z herbatników wykładam połowę masy, następnie ponownie wykładam herbatniki, pozostałą połowę masy i znowu – na górę – herbatniki.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką (na małym ogniu lub w mikrofalówce).

Powinna być gładka i lśniąca (jeśli zauważysz, że się lekko rozwarstwia, dolej jeszcze troszkę śmietanki i wymieszaj).

Gotową polewę równo rozprowadzam na powierzchni sernika.

Blachę wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sernik podaję schłodzony.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger