Sernik z palonym masłem
Wspaniały sernik o głębokim smaku, z pyszną kruszonką z herbatników. Jest łatwy do przygotowania, pięknie się kroi.
Składniki:
Spód:
350 g zmielonych, waniliowych herbatników
180 g masła, rozpuszczonego
2 łyżki esencji waniliowej
Masa serowa:
6 jajek
150 g cukru (sernik jest z tych mniej słodkich, jeśli wolisz słodkie ciasta, dodaj 200 g cukru)
1 kg sera z wiaderka
160 g mascarpone
3 łyżki esencji waniliowej
30 g mąki pszennej
85 g masła palonego - przygotowuję je w ten sposób, że masło przekładam do ronda i podgrzewam na dość silnym ogniu, by zbrązowiało, ale się nie przypaliło.
Przygotowanie:
Zaczynam od spodu sernika:
Herbatniki mieszam razem z rozpuszczonym masłem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
Połowę tak przygotowanych herbatników przekładam do blachy wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką, ubijam na dnie.
Masa serowa:
Jajka razem z cukrem umieszczam w misie miksera, i ubijam na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, do powstania jasnej masy.
Zmniejszam obroty miksera, i dodaję po łyżce ser, oraz mascarpone i mąkę.
Gdy masa jest gładka, dodaję esencję waniliową, oraz przestudzone palone masło, miksuję do połączenia.
Masę wylewam na przygotowany wcześniej spód, wygładzam.
Na górę ciasta równo rozsypuję pozostałą część herbatników.
Sernik piekę w temperaturze 170 stopni C. przez ok. 1,5 ha.
Po upieczeniu dokładnie okrajam cały sernik wzdłuż boków blachy, co pozwoli mu ładnie i równo opaść.
Kroję po całkowitym przestygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz