Sernik z masłem orzechowym
Zapraszam po przepis na wspaniały sernik z masłem orzechowym.
Sama nie wierzę, że kiedyś nie lubiłam serników. Naprawdę, żadnych. To było ostatnie ciasto, po jakie sięgnęłabym. A dziś bardzo je lubię, zwłaszcza wymyślać 🤗 Ten wyszedł wyjątkowo pięknie. Puszysty, aksamitny... Ma smak masła orzechowego i bananów (idealna para!), spód z herbatników, polewę z gorzkiej czekolady, no i wisienka na tym torcie - chrupiące, solone pistacje na górze...
Niebo w gębie!
Niebo w gębie!
Sernik z masłem orzechowym przepis
Składniki (blacha 20 na 30 cm)
Masa serowa:
1,3 kg trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu
1 budyń bananowy z cukrem (60 g)
150 g. masła orzechowego (temperatura pokojowa)
200 g. masła
180 g. cukru pudru
5 jajek, oddzielnie żółtka i białko
Spód:
herbatniki typu petitki
Polewa:
100 g. gorzkiej czekolady
100 g. śmietanki 36%
Do posypania:
solone pistacje
Przygotowanie:
Blachę natłuszczam masłem i oprószam mąką.
Dno wykładam herbatnikami.
Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
Miksuję na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo puszysta, wtedy (dalej miksując) dodaję po 1 żółtku.
Każdorazowo czekam, aż żółtko połączy się z resztą składników.
Następnie po łyżce (nie przerywam miksowania) dodaję ser, a na końcu budyń.
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę.
Następnie po łyżce (nie przerywam miksowania) dodaję ser, a na końcu budyń.
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę.
Ubitą pianę łączę z resztą masy łopatką, delikatnie mieszając.
Masę wykładam na herbatniki (będzie sięgała do samego rantu blachy), wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 50 minut - sernik urośnie i być może lekko popęka.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 50 minut - sernik urośnie i być może lekko popęka.
Jeszcze gorący, tuż po wyjęciu z piekarnika, delikatnie okrajam nożem wzdłuż blachy, to pozwoli mu ładnie i równo opaść.
Zimny sernik ozdabiam polewą (czekoladę rozpuszczam w rondelku ze śmietanką, na małym ogniu, mieszając) i posypuję lekko posiekanymi pistacjami.
Zimny sernik ozdabiam polewą (czekoladę rozpuszczam w rondelku ze śmietanką, na małym ogniu, mieszając) i posypuję lekko posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz