Szukaj na blogu

Ekspresowe mini pączki na śmietanie

Co zrobić, kiedy zachciało się deseru?

Takie mini pączki przygotujesz bardzo łatwo i bardzo szybko. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz,  mięciusie w środku. Każdy się skusi!



Składniki:

250 g mąki pszennej

6 g proszku do pieczenia

2 jajka

20 g cukru waniliowego

20 g drobnego cukru 

160 g gęstej śmietany 18% 

40 g mleka

Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do oprószenia

Przydatne też będą:

worek cukierniczy

patyczek do szaszłyków 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam (na przykład rózgą kuchenną) do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Wymieszane odstawiam na 10 minut.

W tym czasie rozgrzewam olej - powinno go być na głębokość 3-4 cm.

Mój sposób na smażenie: ciasto przekładam do worka cukierniczego, ucinam końcówkę by powstał otwór o średnicy ok. 1 cm. Wyciskam małe kulki (czasami wychodzą przecinki) na rozgrzany olej, odcinając je patyczkiem do szaszłyków.

Możesz też wykładać małe porcje za pomocą dwóch łyżeczek. 

Smażę na rumiano z każdej strony (można mieszać patyczkiem lub widelcem; można każdy pączek delikatnie przewracać). Trwa to ok. 4 minut.

Usmażone kulki wyjmuję na papier do odsączenia tłuszczu.

Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger