Sałatka ziemniaczana z marynowanymi prawdziwkami
Sałatka jest pyszna, wyrazista, lekko ostra, bardzo polecam!
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
4 średniej wielkości ziemniaki sałatkowe, ugotowane dzień wcześniej w mundurkach
5-6 średniej wielkości marynowanych kapeluszy prawdziwków
1 łyżka kaparów
2 średniej wielkości kiszone ogórki
pół średniej wielkości żółtej papryki
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę.
Prawdziwki siekam w małe paseczki, ogórki kroję w drobną kostkę.
Siekam kapary, drobno kroję ogórki i paprykę.
Wszystkie składniki przekładam do miski, delikatnie mieszam - ważne, żeby ziemniaki zostały w ładnych kawałkach.
Oddzielnie mieszam majonez, śmietanę i musztardę, po czym delikatnie łączę z warzywami.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem (zazwyczaj robię to po 1-2 godzinach, kiedy składniki sałatki się trochę przegryzą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz