Szukaj na blogu

Puszysty sernik z oreo i białą czekoladą

Sernik jest łaciaty i pyszny :) Z gatunku tych delikatnych, puszystych - posmakuje wielbicielom oreo i białej czekolady!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Masa serowa:

1250 g trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu

5 jajek, oddzielnie żółtka i białka

100 g cukru pudru

30 g cukru waniliowego

150 g białej czekolady

70 g masła

180 g śmietanki 36%

40 g budyniu waniliowego bez cukru

Spód:

300 g ciastek oreo

80 g orzechów włoskich 

80 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Spód: 

Ciastka oreo i orzechy włoskie mielę w malakserze tak, żeby nie było żadnych dużych kawałków, po czym dodaję do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszam.

Powstanie coś w rodzaju piasku - wykładam go na dno blachy (wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką), wygładzam i ubijam np. łyżką.

Masa serowa:

Rozpuszczam białą czekoladę z masłem i śmietanką, odstawiam do przestygnięcia.

W misie miksera umieszczam żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, by powstała jasna, puszysta masa.

Nie przerywając miksowania dodaję po łyżce ser, a gdy ten się skończy, śmietankę z czekoladą i masłem. Ubijam do połączenia, dodaję budyń, jeszcze chwilę miksuję.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę - delikatnie, najlepiej łopatką, łączę je z masą serową.

Do masy dodaję połamane na kawałki ciastka (każde ciastko na 4-5 kawałków) i jeszcze raz delikatnie mieszam masę.

Masę wykładam na przygotowany wcześniej spód, wygładzam.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 70-80 minut.

Jeszcze gorący sernik dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy, po czym zostawiam do ostygnięcia - poza piekarnikiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger