Puszysty sernik z oreo i białą czekoladą
Sernik jest łaciaty i pyszny :) Z gatunku tych delikatnych, puszystych - posmakuje wielbicielom oreo i białej czekolady!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Masa serowa:
1250 g trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu
5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
100 g cukru pudru
30 g cukru waniliowego
150 g białej czekolady
70 g masła
180 g śmietanki 36%
40 g budyniu waniliowego bez cukru
Spód:
300 g ciastek oreo
80 g orzechów włoskich
80 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka oreo i orzechy włoskie mielę w malakserze tak, żeby nie było żadnych dużych kawałków, po czym dodaję do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszam.
Powstanie coś w rodzaju piasku - wykładam go na dno blachy (wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką), wygładzam i ubijam np. łyżką.
Masa serowa:
Rozpuszczam białą czekoladę z masłem i śmietanką, odstawiam do przestygnięcia.
W misie miksera umieszczam żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, by powstała jasna, puszysta masa.
Nie przerywając miksowania dodaję po łyżce ser, a gdy ten się skończy, śmietankę z czekoladą i masłem. Ubijam do połączenia, dodaję budyń, jeszcze chwilę miksuję.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę - delikatnie, najlepiej łopatką, łączę je z masą serową.
Do masy dodaję połamane na kawałki ciastka (każde ciastko na 4-5 kawałków) i jeszcze raz delikatnie mieszam masę.
Masę wykładam na przygotowany wcześniej spód, wygładzam.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 70-80 minut.
Jeszcze gorący sernik dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy, po czym zostawiam do ostygnięcia - poza piekarnikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz