Ciastka serowe z musem jabłkowym
Zapomniałam jakoś o tych wspaniałych ciasteczkach - wczoraj była dobra okazja do ich upieczenia, bo wyjeżdżaliśmy i chciałam zabrać jakieś słodkości. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta, przypomina lekko ciasto francuskie, bo rozwarstwia się przy pieczeniu. To ciasto serowe, z dużą ilością masła i twarogu.
Składniki na ok. 45 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
6 łyżek cukru waniliowego
370 g. zimnego masła
500 g. twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
mus jabłkowy lub prażone jabłka
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem. Dodaję cukier waniliowy oraz twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm.
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem. Dodaję cukier waniliowy oraz twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam łyżeczkę musu, a następnie sklejam wszystkie rogi - trzeba to zrobić bardzo solidnie.
Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, można je też posmarować mlekiem, żeby były błyszczące.
Piekę ok. 22-25 minut w temperaturze 165 stopni C (termoobieg) lub 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz