Szukaj na blogu

Śledzie po żydowsku

Ta kolorowa i pyszna sałatka śledziowa będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!


Składniki:

400 g filetów śledziowych w oleju (najlepiej lekko solonych)

4-5 szalotek lub 1 średniej wielkości cebula

2 jabłka, niezbyt słodkie

3 średniej wielkości ogórki kiszone 

2 duże ząbki czosnku

3 łyżki drobno posiekanego koperku

1 łyżeczka suszonego majeranku

pół łyżeczki suszonego tymianku

3 łyżki oleju rzepakowego

świeżo mielony czarny pieprz

sól do smaku

można również dodać garść drobnych rodzynek

Przygotowanie:

Odsączone śledzie kroję na kawałki 2-3 cm, przekładam do miski.

Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem, zostawiam na minutę - dwie, po czym dokładnie odcedzam na sicie.

Jabłka obieram i kroję drobno (jedno zostawiłam ze skórką, żeby ładnie wyglądało w sałatce), czosnek siekam drobniutko.

Ogórki (obrane ze skórki) również kroję w drobną kostkę.

Wszystko łączę ze śledziami, dodaję olej, koperek, tymianek i majeranek, doprawiam do smaku pieprzem.

Odstawiam na godzinę do lodówki i ewentualnie wtedy doprawiam solą (być może nie będzie to konieczne, o ile śledzie były dość słone).

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger