Śledzie po żydowsku
Ta kolorowa i pyszna sałatka śledziowa będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!
Składniki:
400 g filetów śledziowych w oleju (najlepiej lekko solonych)
4-5 szalotek lub 1 średniej wielkości cebula
2 jabłka, niezbyt słodkie
3 średniej wielkości ogórki kiszone
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oleju rzepakowego
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
można również dodać garść drobnych rodzynek
Przygotowanie:
Odsączone śledzie kroję na kawałki 2-3 cm, przekładam do miski.
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem, zostawiam na minutę - dwie, po czym dokładnie odcedzam na sicie.
Jabłka obieram i kroję drobno (jedno zostawiłam ze skórką, żeby ładnie wyglądało w sałatce), czosnek siekam drobniutko.
Ogórki (obrane ze skórki) również kroję w drobną kostkę.
Wszystko łączę ze śledziami, dodaję olej, koperek, tymianek i majeranek, doprawiam do smaku pieprzem.
Odstawiam na godzinę do lodówki i ewentualnie wtedy doprawiam solą (być może nie będzie to konieczne, o ile śledzie były dość słone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz