Pyszne ciasto z orzechami i nutellą
To jedno z najszybszych i najprostszych ciast bez pieczenia, jakie wymyśliłam - a w smaku przypomina trochę czekoladki ferrero. Jest bardzo smaczne :)
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
kakaowe herbatniki typu petitki
500 g mascarpone
50 g cukru waniliowego
230 g nutelli (temperatura pokojowa)
100 g orzechów laskowych (podprażonych do złotego kolor na suchej patelni)
100 g mlecznej czekolady z orzeszkami i wafelkami ( u mnie czekolada z Wedla)
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
60 g śmietanki 30 %
50 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Mascarpone przekładam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i miskuję na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
Wyjmuję 2/3 masy (to będzie biały krem), a do pozostałej części dodaję nutellę, i miksuję wszystko przez kilka minut.
Drobno siekam czekoladę, a orzechy mielę lub zgniatam do postaci grubo zmielonej mąki.
Posiekaną czekoladę i zmielone orzechy przesypuję do kremu z nutellą, i mieszam.
Złożenie:
Dno blaszki wykładam herbatnikami, a na nich rozsmarowuję połowę białego kremu.
Przykrywam krem warstwą herbatników.
Wykładam cały ciemny krem, wyrównuję na całej powierzchni.
Ciemny krem przykrywam warstwą herbatników.
Wykładam pozostałą część białej masy, wyrównuję.
Wykładam ostatnią warstwę herbatników.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką. Dodaję do niej posiekane orzechy.
Polewę wylewam na ciasto, rozprowadzam na całej powierzchni.
Ciasto zostawiam na kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz