Biszkoptowa kostka piernikowa
Kostka piernikowa to pyszny deser, który nierozłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.
Moja dzisiejsza propozycja to delikatne, biszkoptowe ciasto przełożone powidłami śliwkowymi, z nutką pomarańczy, oblane czekoladą.
Takie ciasto długo zachowuje świeżość, jest pyszne i wilgotne.
Bardzo polecam do wypróbowania!
Składniki (ok. 20 porcji):
Biszkopt ((blacha 25-35 cm):
8 jajek
150 g cukru pudru
80 g masła
80 g miodu
400 g mąki pszennej
30 g przyprawy do piernika
30 g cynamonu
20 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 g sody
Do przełożenia:
ok. 300 g powideł śliwkowych
skórka starta z 1 pomarańczy
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
ok. 100 g słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
50 g białej czekolady
30-40 g słodkiej śmietanki
wiórki czekoladowe
laski cynamonu
suszone plasty pomarańczy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do przestudzenia.
Mieszam wszystkie suche składniki.
Jajka ubijam z cukrem pudrem, aż będą bardzo puszyste i jasne.
Wtedy zmniejszam obroty miksera, i powoli wlewam przestudzone masło z miodem.
Następnie wsypuję suche składniki przesiane przez sitko, i delikatnie mieszam.
Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wynmuję z blachy i zostawiam do przestygnięcia, a następnie ptzekrajam go na 3 blaty.
Składanie:
W blaszce układam pierwszy blat, po czym smaruję go 1/3 powideł.
Powidła posypuję lekko startą skórką.
Układam drugi blat i powtarzam czynności.
Przykrywam wszystko trzecim blatem.
Polewa:
Rozpuszczam obie czekolady ze śmietanką. Jeśli polewa nie jest całkowicie gładka, dolewam jeszcze trochę śmietanki i mieszam.
Złożone ciasto kroję na dowolne porcje, najlepiej na niewielkie, kwadratowe lub prostokątne.
Każdą porcję za pomocą łopatki lub szerokiego noża smaruję najpierw z boków, a potem z góry rozpuszczoną polewą.
Kostki odkładam do zastygnięcia czekolady.
Rozpuszczam białą czekoladę ze śmietanką, i ozdabiam nią każdą porcję z góry,
Następnie ozdabiam kostki piernikowe suszonymi plastrami pomarańczy, laskami cynamonu itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz