Szukaj na blogu

Biszkoptowa kostka piernikowa

Kostka piernikowa to pyszny deser, który nierozłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. 

Moja dzisiejsza propozycja to delikatne, biszkoptowe ciasto  przełożone powidłami śliwkowymi, z nutką pomarańczy, oblane czekoladą. 

Takie ciasto długo zachowuje świeżość, jest pyszne i wilgotne.

Bardzo polecam do wypróbowania!







Składniki (ok. 20 porcji):

Biszkopt ((blacha 25-35 cm):

8 jajek

150 g cukru pudru

80 g masła

80 g miodu

400 g mąki pszennej

30 g przyprawy do piernika

30 g cynamonu

20 g kakao

10 g proszku do pieczenia

5 g sody

Do przełożenia:

ok. 300 g powideł śliwkowych

skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa:

150 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

ok. 100 g słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

50 g białej czekolady

30-40 g słodkiej śmietanki

wiórki czekoladowe

laski cynamonu

suszone plasty pomarańczy

Przygotowanie:

Biszkopt:

Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do przestudzenia.

Mieszam wszystkie suche składniki.

Jajka ubijam z cukrem pudrem, aż będą bardzo puszyste i jasne. 

Wtedy zmniejszam obroty miksera, i powoli wlewam przestudzone masło z miodem.

Następnie wsypuję suche składniki przesiane przez sitko, i delikatnie mieszam.

Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt wynmuję z blachy i zostawiam do przestygnięcia, a następnie ptzekrajam go na 3 blaty.

Składanie:

W blaszce układam pierwszy blat, po czym smaruję go 1/3 powideł. 

Powidła posypuję lekko startą skórką.

Układam drugi blat i powtarzam czynności.

Przykrywam wszystko trzecim blatem.

Polewa:

Rozpuszczam obie czekolady ze śmietanką. Jeśli polewa nie jest całkowicie gładka, dolewam jeszcze trochę śmietanki i mieszam.

Złożone ciasto kroję na dowolne porcje, najlepiej na niewielkie, kwadratowe lub prostokątne.

Każdą porcję za pomocą łopatki lub szerokiego noża smaruję najpierw z boków, a potem z góry rozpuszczoną polewą.

Kostki odkładam do zastygnięcia czekolady.

Rozpuszczam białą czekoladę ze śmietanką, i ozdabiam nią każdą porcję z góry,

Następnie ozdabiam kostki piernikowe suszonymi plastrami pomarańczy, laskami cynamonu itd.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger