Pikantne talarki z czosnkiem, kminkiem i ziarenkami
Z powodzeniem używałam już ziarenek ze sklepu Ziarenkowo do słodkich ciastek, jak choćby tych ze śliwką i cynamonem, czy tych kołaczyków z kremem jogurtowym. Dziś przygotowałam ciasteczka w wersji wytrawnej: z czosnkiem, kminkiem i pikantnymi ziarenkami Piekło-Niebo. Te talarki będą świetne do piwa, czy po prostu jako przekąska. Pamiętacie smak tradycyjnych sucharów z kminkiem? Mocno je przypominają :)
Składniki na ok. 30 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
1/3 kostki zimnego, posiekanego na kawałki masła
3 łyżki białego (gładkiego) serka
2 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania ciastek
Ziarenka Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo do posypania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok.3 mm, po czym wałkiem do mięsa jak na zdjęciu nakłuwam całą powierzchnię. ewentualnie można to zrobić widelcem. Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wycinam talarki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Wszystkie ciasteczka smaruję lekko mlekiem i posypuję dodatkowo ziarenkami Piekło-Niebo. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz