Surówka z rzodkwi z marchewką i jabłkiem
Na obiad szykuje się soczysty stek z łopatki wołowej z frytkami, więc musiałam pomyśleć o zdrowym, warzywnym dodatku. Kupiłam ładną białą rzodkiew (zauważyłam zresztą że właśnie o tej porze roku w sklepach jest najładniejsza), i właśnie ona jest podstawą surówki. Złagodziłam jej ostry smak słodką marchewką i delikatnym jabłkiem, doprawiłam dość tradycyjnie tradycyjnie, i powiem Wam, że już nie mogę się doczekać, żeby ją zjeść ;)
Składniki:
1 mała lub kawałek dużej białej rzodkwi
2 marchewki
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte rzodkiew i marchewki ścieram na grubej tarce do miski, podobnie jabłko. Lekko solę i oprószam cukrem zawartość miski i odstawiam na 5 minut. Odlewam wodę z dna, dodaję olej, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz